Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torsten Angervåg tycker att det är positivt med fler kameror och han tycker inte heller att man behöver Foto: Axel Brantemo/SVT

Dubbelt så många poliskameror på plats – åklagaren: ”Mer objektivt”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen storsatsar på poliskameror och antalet har fördubblats på två år. Positivt tycker chefsåklagaren i Norrköping, Torsten Angervåg.

– Det är något jag har väntat på länge, säger han.

Mellan 2021 och 2023 har polisens fasta kamerabevakningspunkter ökat från 420 stycken till 859 i landet, enligt polisens nationella mediecenter.

Och utöver de fasta kamerorna fanns vid årsskiftet dessutom 880 mobila/tillfälliga kameror i landet – vilket innebär att totalt 1 739 kameror är i drift.

Hjälp i våldsvåg

Torsten Angervåg är positiv till att det blir allt mer kameror och han berättar att man haft stor hjälp av kamerabevakning när man till exempel arbetat med utredningarna efter förra sommarens våldsvåg som drabbade Norrköping.

– I flera av händelserna vi hade under förra året som gällde grovt våld som skjutningar eller sprängningar så har de kameror som funnits varit av stort värde. Dels för att man kan identifiera personer som kan vara intressanta för att följa upp, dels faktiskt för att kunna utesluta flyktvägar så man bättre kan koncentrera sig på det mest troliga, säger han.

I klippet berättar Torsten Angervåg mer om hur han ser på polisens kamerasatsning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.