Therése Thomsson, myndighetschef hos socialförvaltningen Region Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Efter vädjan – kraftig minskning av hemtjänstansökningar

Uppdaterad
Publicerad

Redan i mars gick Region Gotland ut och vädjande om att personer i behov av omsorg inte skulle åka till ön. Nu ser det ut som vädjan gett effekt. I sommar har man sett en kraftig minskning av antalet ansökningar om semesterhemtjänst.

– Man har verkligen hörsammat vår vädjan att inte komma till sin stuga just nu och ansöka om hemtjänst här. Jag tror att vädjan har haft en god effekt och medborgarna tar sitt eget ansvar att inte åka. Vi har en väldigt skör situation på Gotland när det gäller hemtjänsten, både när det gäller personal och platser, säger Therése Thomsson som är Myndighetschef till SVT Nyheter Öst.

I sommar har runt 25 personer ansökt hemtjänst under semestern. Normalt brukar det ligga kring 50 och 80 ansökningar.

– Det är klart att minskningen gör att vi har bättre möjlighet att klara vårt uppdrag med den bemanning vi har. Det är klart att det gör att vi kan klara verksamheten på ett bra sätt, säger Therése Thomsson.

Oro för slitsam sommar

I början av sommaren fanns det även en stor oro för att sommaren skulle bli extra slitsam för personalen inom hemtjänsten.

– Det är som en normal sommar när det gäller bemanning och belastning. Det är tuffare på vissa områden, vissa veckor på vissa pass. Det är en tuff belastning, men inte hårdare den här sommaren än det varit tidigare. Det är en stor skillnad jämfört med om alla semestergäster kommit hit i sommar också, säger Therése Thomsson.

I våras gick Region Gotland ut med en vädjan. Se mer om det i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Therése Thomsson, myndighetschef hos Region Gotland, berättar om hur coronaepidemin påverkar hemtjänsten. Foto: TT, SVT

Fakta: Så säger lagen

Visa

Om du ska åka på semester till en annan kommun ska din hemkommun ansvara för de stöd- och hjälpinsatser du behöver. Semesterkommunen eller den så kallade vistelsekommunen är skyldig att hjälpa din hemkommun med att utreda vilka insatser du behöver och att sedan utföra dem.

Källa: Socialstyrelsen/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet