T h Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer. Foto: SVT/Jonas Hellsen

Efter SD:s polisanmälan mot museet: ”Museilagen har satts på prov i Norrköping”

Uppdaterad
Publicerad

Utställningen om nazismens historia i Norrköping fick lokala SD-politiker att polisanmäla stadsmuseet för förtal. Händelserna aktualiserar museilagen och det långsiktiga uppdrag som museerna har som samhällets minne, menar branschorganisationen Sveriges Museer.

Polisen inledde inte någon förundersökning och lade ner polisanmälan.

– Museilagen som fastslår museernas roll som oberoende arena för fri åskådning har satts på prov i Norrköping, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges Museer i ett uttalande, och fortsätter:

– Museerna är samhällets minne och deras uppdrag är långsiktigt och kunskapsbaserat. Den rollen är central i vårt demokratiska samhälle. När en lokal politiker polisanmäler ett museum för en utställning utmanas museilagen och det måste tas på yttersta allvar. Vi behöver fördjupa diskussionen om museirollen utifrån museilagen. Det är viktigt att museerna står fria att uppfylla sitt demokratiska uppdrag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svep igenom utställningen på en minut Foto: Tobias Holmqvist/SVT
  • Trädde i kraft 1 augusti 2017.
  • Reglerar de offentligstyrda museernas uppdrag.
  • Fastställer bland annat att museerna skall ”bidra till samhället och dess utveckling genom att främja kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning” (4 §).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet