En tredjedel av covid-19-patienterna som får respiratorbehandling vårdas mer än tio dygn. Den vanliga vårdtiden i intensivvård är 1-2 dygn. Foto: Andreas Hillergren/TT

En tredjedel av covid-19-patienterna vårdades i mer än tio dygn

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 innebär en kraftig ökning av vårdtiderna i intensivvården. Det finns flera exempel på patienter som har vårdats i respirator i mer än en månad, enligt ny statistik från Svenska intensivvårdsregistret.

I vanliga fall vårdas en majoritet av patienterna i intensivvården som varit kopplade till respirator i högst 3 dygn. Men patienter med covid-19 vårdas betydligt längre än så.

Hela 75 procent av patienterna som vårdats i respirator med covid-19 hade vårdtider på mer än 3 dygn.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– De långa vårdtiderna är en förklaring till att de här patienterna utgör en så stor del av dem som vårdas i intensivvården nu, säger Johnny Hillgren, överläkare i intensivvård och ordförande i Svenska intensivvårdsregistret.

Beror på nedsatt lungfunktion

35 procent av patienterna med covid-19 som behandlats med respirator vårdades i mer än 10 dygn. Enligt överläkaren Johnny Hillgren beror det framför allt på att lungfunktionen är så pass nedsatt hos covid-19-patienter.

– Jag tror de är ganska likvärdiga med patienter som får svåra lungsjukdomar. De brukar kunna ligga på IVA i flera veckor. Men då handlar det inte om så här många patienter samtidigt.

Mer än en månad

Sju patienter som vårdats i respirator med covid-19 hade vårdtider på mer än 30 dygn.

De här vårdtiderna lär bli ännu längre så småningom – eftersom endast patienter som redan har lämnat intensivvården finns med i den här statistiken än så länge.

Kräver oftast mer läkemedel

Det finns flera skillnader mellan patienter med covid-19 och andra patienter med lungsvikt.

– Karaktären på sjukdomen är inte densamma. Vi har sett att flera av covid-19-patienterna är svåra när det gäller respiratorinställningarna och det kräver oftast mer läkemedel, säger Johnny Hillgren.

Patienter med covid-19 behöver ofta mer sömnmedel och lugnande medel när de vårdas i respirator.

Försöker hålla patienterna vakna

– I normal intensivvård försöker vi ha patienterna så vakna som möjligt i respiratorn. Vi vet att det förkortar tiden i respirator och minskar risken för psykologiska konsekvenser efteråt. Men patienter med covid-19 behöver vi ofta söva hårdare. Inte minst för att få andningen att fungera. Och de verkar tåla mer lugnande läkemedel, säger Johnny Hillgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet