Peter Hjalmarsson hade inte sovit en hel natt på en månad medan pappan låg i respirator med covid-19. Då ringde pappan plötsligt. ”Att höra pappas röst för första gången var helt fantastiskt.” Hör Peter berätta om telefonsamtalet och de tuffa veckorna i videon. Foto: Tina Enström

Peter: ”Otrolig känsla att höra pappas röst efter en månad i respirator”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dryg månad i respirator kan 75-åriga Jan ”Hjalle” Hjalmarsson äntligen prata igen. – Pappa ringde mig och berättade själv. Han första ord var: ”Surprise!” Tårarna rann på både honom och mig, säger sonen Peter Hjalmarsson.

Peter Hjalmarsson hade inte sovit en hel natt på över en månad när telefonsamtalet kom. Hans pappa har varit kopplad till respirator och kämpat mot virussjukdomen covid-19.

– Jag satt i bilen när han ringde. Som tur var på passagerarsidan. ”Pappa!” Det var helt fantastiskt att höra hans röst.

Den natten sov Peter gott.

– Den här veckan har pappa ringt till mig varje dag och pratat. Tänk att han som är så pratglad inte har kunnat prata på över en månad.

Så här pigg ser Jan ”Hjalle” Hjalmarsson ut nu. Han har blivit av med traeken och kan prata igen och vårdas inte längre på IVA utan på en vårdavdelning. Sonen får besöka. De kan bara träffas genom fönstret, men det går ju bra att ta en fika på fönsterbrädan med. Foto: Privat

Började med lunginflammation

Fredagen den 27 mars fick Peter ett telefonsamtal. Hans pappa Jan ”Hjalle” Hjalmarsson mådde inte bra. De åkte in med honom till sjukhuset och fick veta att han hade lunginflammation. Pappan fick penicillin och skickades hem.

På onsdagen veckan därpå åkte Peter hem till sin pappa med hans nya glasögon och en tv-tidning.

– Då tog det en hel timme för honom att ta på sig ett par byxor. Han var helt slut. Jag förstod att det var allvarligt och ringde ambulans, säger Peter.

”Han var vaken hela tiden”

På sjukhuset blev Hjalle kopplad till en respirator. Enligt Peter har Hjalle hela tiden varit vaken, trots att han haft respiratorns slang rakt ner i lungorna.

Det är vanligt att man så långt det är möjligt försöker hålla patienterna vakna, men det brukar inte alltid gå för att det är så tufft, särskilt när det gäller covid-19-patienter.

För att stötta Hjalle ringde sjukhuspersonalen till Peter och bad honom att komma på besök.

– Jag blev chockad. Jag trodde inte att man fick besöka. Men läkarna bedömde att det skulle ge honom styrka psykiskt om jag kom, säger Peter.

Jan ”Hjalle” Hjalmarsson var kopplad till respirator i mer än en månad. Här har han precis blivit av med slangen ner i luftstrupen och kunde få komma ut i solen, men han kan fortfarande inte prata på grund av traeken som sitter kvar i luftstrupen. Foto: Privat

”Pappa blev glad när jag kom på besök”

På sjukhuset fick han sätta på sig all skyddsutrustning som personalen använder: skor, handskar, visir, hårnät och munskydd.

– Pappa blev jätteglad när jag kom. Men han orkade inte så länge. Blev trött efter bara en timme.

Peter har fått hälsa på sin pappa fyra gånger under hans långa tid i respirator på avdelningen D-IVA på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Varje gång har personalen berättat att Hjalle blev gladare och piggare efteråt.

– Men min bror, som har problem med sitt hjärta, vågade inte hälsa på.

”Helt underbart att se videon”

Brodern hade inte sett sin pappa på en månad när de fick se filmen som undersköterskan Therése Mechlenburg hade spelat in till sin videodagbok: Hjalle halvligger i videon i en sjukhussäng och dansar till musik och gör tummen upp mot kameran, fortfarande kopplad till respiratorn.

– Det var helt underbart att få se filmen! Det betydde så mycket för min bror och för de andra i familjen, säger Peter.

Hjalle var kopplad till respiratorn i mer än en månad. När det kopplades ur satt traeken in till luftstrupen fortfarande kvar så Hjalle kunde fortfarande inte prata.

– När jag besökte honom hade han varit utan respiratorn ett drygt dygn och hade orkat duscha och raka sig. Jag var där i tre timmar och han satt och mimade i rullstolen hela tiden, säger Peter.

”Tårarna rann på oss båda”

De kom till och med ut på en liten promenad.

– När pappa fick komma ut och ta frisk luft och känna solens strålar mot sig, för första gången på en månad, så rann tårarna på oss båda säger Peter.

Dagen efter fick Peter ett oväntat telefonsamtal. Hör Peter berätta om det i videon här ovanför.

Här kan du se filmen som familjen fick se när Hjalle mådde bättre och orkade sängdansa till Kate Bush – trots att han fortfarande var kopplad till respiratorn.

Se mer av undersköterskan Therése Mechlenburgs filmer i videodagboken här.

Jan "Hjalle" Hjalmarsson har varit kopplad till respiratorn i flera veckor, men nu börjar orken återvända och glädjen får honom att dansa i sjukhussängen - fortfarande kopplad till respiratorn. Foto: Therése Mechlenburg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

videodagboken

Mer i ämnet