Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan ”Hjalle” Hjalmarsson har varit kopplad till respiratorn i flera veckor, men nu börjar orken återvända och glädjen får honom att dansa i sjukhussängen – fortfarande kopplad till respiratorn. Foto: Therése Mechlenburg

Här sängdansar Hjalle fortfarande kopplad till respiratorn

Uppdaterad
Publicerad

Jan “Hjalle” Hjalmarsson ligger fortfarande i respirator när Kate Bush sjunger från datorn i sjukhussängen. Glädjen över att må bättre och kunna halvsitta får 75-åriga Hjalle att börja dansa. Allt fångas på film i undersköterskan Theréses videodagbok.

Undersköterskan Therése Mechlenburg har fått sjukhusledningens godkännande att filma på den nyöppnade covid-19-avdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

– Ändå tvekade jag förstås att filma en patient. Men både Hjalle och hans anhöriga tyckte det var okej. Och Hjalle ville gärna vara med och visa en positiv bild, säger Therése Mechlenburg som gör en videodagbok åt SVT Nyheter Öst.

Här hittar du hennes videodagbok.

När filmen spelades in har Jan “Hjalle” Hjalmarsson legat i respirator med covid-19 i flera veckor. Han kan inte andas själv och har ett rör in i luftstrupen så han kan inte prata.

”Mimar och skriver lappar”

– Men han mimar och skriver på lappar. Så vi kan ändå kommunicera. Och när han börjar må bättre så skrattar vi mycket tillsammans, säger undersköterskan Therése Mechlenburg som jobbade nära Hjalle.

Hjalle vårdades i respirator i mer än en månad. Nu har han fått lämna intensivvårdsavdelningen och rehabiliteras på en vårdavdelning. Han har sett videon och godkänt att vi publicerar den.

Här kan du läsa mer om Hjalle och höra sonen Peter berätta om de dramatiska veckorna och pappans allra första telefonsamtal när han kunde prata igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

videodagboken

Mer i ämnet