Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Braf är lokalpolisområdeschef i Norrköping. I klippet berättar hon om hur polisen arbetar efter den senaste tidens händelser. Se mer där. Foto: Ulf Wigh / Axel Brantemo/SVT

Sprängdåd i Norrköping kan ha koppling till gängkonflikten inom Foxtrot

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan greps fyra Norrköpingsbor i Turkiet efter vad som tros vara en skjutning riktad mot ”den kurdiska räven”. Efter det inträffade flera skjutningar i Norrköping riktat mot de gripna. Men händelserna i Turkiet kan ha kopplingar även till den tidigare våldsvågen som i somras drabbade Norrköping visar SVT:s kartläggning.

Fyra Norrköpingsbor är gripna i Turkiet. De tros ha koppling till Rawa Majids kriminella nätverk Foxtrot. Efter att männen greps i Turkiet har två attacker utförts i Norrköping troligtvis riktats mot dem och även deras anhöriga – skotten i Hageby i torsdags som riktades mot en av männens mamma och skotten i Eneby i helgen.

Bomb i somras

Nu visar SVT:s kartläggning att konflikten kan gå längre tillbaka än så. Den 27 juli tidigare i år exploderade en kraftig sprängladdning utanför en port på Slottsgatan i centrala Norrköping. Explosionen hördes över stora delar av staden och orsakade stora skador på fastigheten – men ingen person skadades.

SVT Nyheter Öst:s genomgång visar att en av de gripna i Turkiet tidigare varit skriven på adressen där bomben placerades – och att mannens mamma fortfarande bodde kvar på adressen när bomben detonerade.

Jobbar brottsförebyggande

Polisen vill inte uttala sig om de nya uppgifterna och vill inte heller bekräfta om mannen eller hans anhöriga var måltavla för detonationen eller hur man jobbar för att förhindra fler våldsdåd. Frida Braf är lokalpolisområdeschef i Norrköping.

Finns det adresser som ni aktivt bevakar?

– Vi finns på flera ställen i Norrköping nu där vi både jobbar trygghetsskapande, men också brottsförebyggande, säger hon.

De gripna i Turkiet ska enligt uppgifter till SVT åtalas för olaga vapeninnehav och riskerar upp till tre års fängelse.

SVT Nyheter Öst söker åklagaren som ansvarar för utredningen av explosionen – hittills utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.