Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär, SVA, berättar om det stora utbrottet av fågelinfluensa år 2022. Foto: SVT

Experten: ”Största fågelinfluensautbrottet hittills” – Gotland hårt drabbat

Uppdaterad
Publicerad

Det stora utbrottet av fågelinfluensa förra sommaren, som bland annat drabbade Gotland, var oväntat. Det konstaterar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som idag släppte sin årliga viltrapport.

Under juni och augusti 2022, kom knappt 3700 rapporter om fågelinfluensa in till statens veterninärmedicinska anstalt, SVA. Det kan jämföras med sommaren året innan, då var antalet rapporter knappt 300.

– Det var kolonihäckande fåglar, till exempel alkfåglar, som sillgrisslor, tordmular. När det gäller Gotland så drabbades fåglarna väldigt hårt, säger Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär på SVA.

Gotland

Enligt henne var det oväntat att viruset skulle spridas så mycket under sommaren. Skulle det bli stora utbrott igen, så måste man framförallt försöka hålla smittan borta från tama djur.

Hör mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet