Maria Amér, smittskyddsläkare Region Gotland. Foto: Patrik Widegren /SVT

Brittisk mutation konstaterad i hela landet – Gotland sist ut

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen visade provsvar att två personer oberoende av varandra varit smittade med den brittiska mutationen av covid-19. Det innebär att viruset nu finns i alla landets regioner.

– Det är tråkigt att muterade varianter även har konstaterats i prov från Gotland men samtidigt förväntat eftersom den har spridit sig i Sverige. Genom att följa råd och restriktioner om att hålla avstånd, begränsa vilka vi umgås med nära, tvätta händerna ofta och stanna hemma vid symtom, bryter vi smittkedjor och begränsar smittspridningen. Det gäller oavsett vilken virusvariant som cirkulerar i samhället, säger Region Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet kontrolleras minst 10 procent av de positiva provsvaren från Region Gotland för att övervaka förekomsten av virusmutationer.

Att den brittiska mutationen nu hittats på Gotland innebär att den finns i alla landets regioner. Gotland var sist ut.

I början av februari sa Folkhälsomyndigheten att den brittiska mutationen skulle ta över i Sverige. Mer om det i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den brittiska virusmutationen kommer ta över gällande smittspridningen i Sverige, det sade Folkhälsomyndighetens Sara Byström på tisdagen. Foto: SVT, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet