Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Markus Westberg och Jan Larsson. Hör dem i klippet. Foto: Patrik Widegren/SVT

Fisk ersätter grisar på Gotland

Uppdaterad
Publicerad
I ett före detta grishus i Hamra på Gotland byggs just nu den första inomhusanläggningen för fiskodling på Gotland. Ett projekt som förhoppningsvis kan inspirera fler att börja. Anläggningen förväntas vara klar i vår.

Där det förr gick grisar så står nu stora bassänger på plats som så småningom ska innehålla regnbågslax

– Känslan är att det är en utmaning, säger Jan Larsson från det nybildade bolaget Hamra fisk.

– Vi ska ha traditionell regnbåge, alltså en typ av laxfisk. Vi har valt att ta det för det vet marknaden redan vad det är, säger kollegan Markus Westberg.

Miljövänlig anläggning

Anläggningen ska vara miljövänlig – allt fiskgödsel och smutsigt vatten ska användas på åkrarna runtomkring. Ett ton fisk hoppas man på att kunna odla till en början.

– Prognoserna som vi fått är att efterfrågan på fisk globalt kommer att öka de närmaste fem-sex åren. Det hänger samman med att vi inte kan fiska ur våra hav och sjöar. Då blir den landbaserade fiskodlingen ett bra alternativ, säger Jan Larsson.

Igång i vår

I vår ska förhoppningsvis anläggningen stå klar och de första fiskarna vara på plats. Och om projektet visar sig fungera så kanske fler vill prova på.– Vi kan mycket väl tänka oss att det kan bli en kompletterande näring, säger Jan Larsson.

– För den som kanske slutar med mjölk, eller inte vill investera 15 miljoner i en ny ladugård, då kanske man kan bygga om sin gamla ko-ladugård för kanske två miljoner och odla fisk istället, säger Markus Westberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet