Ett av de områden som Mark- och miljödomstolen upphäver detaljplanebeslutet för. Foto: Motala kommun

Fladdermöss och strandskydd bromsar Lalandia i Motala

Uppdaterad
Publicerad

En dom i Mark- och miljödomstolen upphäver tre av Motala kommuns detaljplaner i Varamonområdet. Enligt domen handlar det om strandskyddet samt att det på vissa fastigheter finns fridlysta fladdermöss.

Domstolen skriver att de har upphävt kommunens beslut att anta detaljplanerna för tre av de aktuella fastigheterna i området.

– Områdena saknar inte intresse för strandskyddets syften och Motala kommun har inte i tillräcklig omfattning utrett om etableringen kan ske utanför strandskyddat område. Det har därmed inte redovisats särskilda skäl för att upphäva strandskyddet. Det har inte heller gjorts tillräckliga utredningar beträffande de fladdermöss som observerats inom planområdena. Underlaget till detaljplanerna innehåller sådana brister att det inte kan bedömas om den föreslagna markanvändningen är lämplig, säger rådmannen Ann Westerdahl, i ett pressmeddelande.

Fladdermöss

I domen står också: ”Det saknas vidare utredning om alternativa lokaliseringsförslag för semesterbostäderna, vilket är en förutsättning för att strandskyddet ska kunna upphävas.”

Dessutom finns det fridlysta fladdermöss i området och därför är det bland annat förbjudet att ”förstöra deras fortplantningsområden eller viloplatser”.

När det gäller kvarteret Tvättsvampen, där Lalandias huvudbyggnad och badanläggning är tänkt att ligga, avslår däremot Mark- och miljödomstolen de överklaganden som kommit in.

Ska överklaga

– Vi måste analysera domarna och se vilket nästa steg blir. Vi arbetar vidare för en etablering av Lalandia, säger kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M), i ett pressmeddelande.

Kommundirektör Peter Ingesson säger att det här är ett tråkigt besked och att nästa steg blir att överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen. Ett överklagande ska ske inom tre veckor, uppger kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet