Foto: SVT

Glada bonden möjlig köpare av Boxholm mejeri

Uppdaterad
Publicerad

Idag på förmiddagen träffas politikerna i Boxholms kommunstyrelse för ett extra möte. En fråga står på dagordningen – försäljning av mejeriet.

Det har under hösten varit en lång förhandling mellan Arla och kommunen om mejeriet. Arla flyttade 2019 osttillverkningen till Östersund och kommunen har sedan köpt lokalerna där man vill se att annan verksamhet flyttar in.

Nyligen fick Boxholms kommun tillgång till lokalerna och går nu alltså vidare med att sälja dem till en intressent.

Planer på nytt mejeri

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Öst är det mjölkleverantörsföreningen Glada Bonden som ska köpa mejeriet. Framtidsplanerna handlar om att etablera ett nytt mejeri.

I köpeavtalet mellan Boxholms kommun och Arla finns en paragraf som reglerar vilken verksamhet som får drivas i lokalerna den kommande femårs-perioden.

Vill inte kommentera

Hur den planerade affären går ihop med detta är oklart.

SVT har varit i kontakt med kommunstyrelsens ordförande Britt-Marie Johansson som hälsar att kommunen kommenterar beslutet efter mötet.

SVT Nyheter Öst har varit i kontakt med Anders Birgersson, ordförande i Glada bonden.

– Jag vill varken bekräfta eller dementera, säger han.

Anders Birgersson, ordförande i Glada bonden var en av dem som 2007 startade Östgötamjölk. Detta som en utmaning mot de stora mejerierna och ett syfte om att skapa bättre lönsamhet för lantbrukaren.

Glada bonden som består av bönder spridda över Syd- och Mellansverige, men med ett kluster i Östergötland och norra Småland bildades 2015, i samband med att missnöjet mot Arlas prissättning var stort.

Initiativet fick stor medial uppmärksamhet. När en större glassproducent i slutet av 2016 börja köpa sin grädde av Glada bonden förutsågs på sina håll att mejerimarknaden stod inför en stor förändring, främst kring prissättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet