Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rakel Eklund forskar kring barn och ungdomar i sorg. Hon säger att minnesplatser är fina och viktiga. Hör mer om ämnet i videon. Foto: Uppsala universitet och Lena Liljeborg/SVT

Forskaren: ”Ungdomar i sorg söker sig till andra ungdomar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsolyckan i Kimstad i tisdags skapade ungdomar själva minnesplatser både där olyckan inträffade och vid Mosstorpsskolan i Skärblacka. Forskaren Rakel Eklund anser att det här är en viktig del i sorgearbetet efter en tragisk händelse.

– Vi kan se i forskning att ungdomar i sorg söker sig till andra ungdomar, säger Rakel Eklund, som forskar kring barn i sorg.

Ångest och depression

Hon har arbetat och undersökt ämnet i åtta år vid Uppsala universitet. Eklunds intresse väcktes under arbete inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Dödsolycka i Kimstad

– Jag träffade många barn som hade varit med om trauman och drabbats av ångest och depression. Jag kände att jag ville lära mig mer.

I videon hör du vad forskaren tycker om minnesplatserna och tips om hantering av krissituationer.

”Uppskattar minnesplatser”

Skolorna ska ha krisplaner och kristeam för den här typen av situationer.

– Dödsfall är en sådan sak. Barn och ungdomar uppskattar till exempel att det finns en minnesplats. Sedan är det också viktigt med rutiner, att undervisningen fortsätter. Att de inte stannar hemma och undviker skolan.

Hon menar också att lektionerna bör anpassas efter situationen.

– När man är i sorg kan tankarna vara någon annanstans. Koncentrationen flyger iväg.

Sorgeprocession

Klockan 18 på fredagen fortsätter minnesceremonierna med en bilkortege som ska köra i 30 kilometer i timmen från Skärblacka till Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Kimstad

Mer i ämnet