Personal från P7 anlände till Visby hamn med en av gotlandsfärjorna. Foto: Patrik Widegren/SVT

Försvarets beredskapsinsats på Gotland fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Den beredskapsinstats som försvarsmakten bedriver på Gotland sedan förra veckan pågår fortfarande. Det uppger regementet P18:s kommunikationschef Tomas Ängshammar.

– Den pågår, förbanden löser uppgifter, men det finns inget nytt att berätta just nu, säger han. 

Beredskapsinsatsen inleddes av det gotländska regementet P18 och på tisdagen den 25 juli förstärktes de stationära förbanden på Gotland av ett motoriserat kompani från P7 i Skåne. 

Gotland

Som anledning till insatsen, som inte är att betrakta som en övning, uppger Försvarsmakten ökad militär aktivitet i Östersjön. 

Corona påverkar

Det är dock inte bara hot från främmande makt som Försvarsmakten möter. I likhet med övriga samhället måste man förhålla sig till coronaviruset, så även under denna insats.

– Corona tas på stort allvar och påverkar förstås all verksamhet på så sätt att vi vidtar lämpliga förebyggande åtgärder, säger Tomas Ängshammar.

En sådan åtgärd är möjligheten att isolera de som eventuellt smittas.

– Det finns förberett karantänsboende för den händelse någon personal behöver isoleras.

När insatsen kommer att avslutas vill inte försvaret uppge: ”Slutdatum kommuniceras i efterhand”, skriver Tomas Ängshammar till SVT Nyheter Öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet