Foto: Johan Nilsson/TT

Fortsatt låg användning av munskydd i kollektivtrafiken

Publicerad

Från den 7 januari i år rekommenderar Folkhälsomyndigheten resenärer att bära munskydd i kollektivtrafiken i rusningstrafik. Men enligt länsstyrelsernas senaste veckorapporter är användandet i Östergötland och på Gotland fortsatt lågt. Bara omkring 20 procent uppges bära skydden.

Munskydd har varit en kraftigt debatterad fråga i Sverige under pandemins gång. Från början av januari rekommenderar Folkhälsomyndigheten användning av dem i rusningstrafik i kollektivtrafiken. Nu växlar dessutom fler regioner upp – och rekommenderar munskydd alla dygnets timmar i kollektivtrafiken.

Men i Östergötland och på Gotland är användandet lågt. I Östergötland ligger efterlevnadsgraden kring 20-30 procent på bussar och spårvagnar. På tågen räknar man med högre efterlevnad med omkring 40 procent användande.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Få hämtar munskydd

På Östgötatrafikens kundcenter kan man hämta ut munskydd gratis – men sedan rekommendationen infördes har bara totalt 1600 munskydd hämtats av resenärer.

På Gotland bedöms användandet av munskydd ligga på omkring 25 procent i kollektivtrafiken. Enligt Länsstyrelsen i Östergötland finns det behov att få ut till unga i skolåldern om deras ansvar för att motverka trängsel.

I samband med att rekommendationen infördes gjorde SVT Öst en enkät med resenärer om munskydd. Ta del av den nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet