Fossilfria drivmedel krav vid upphandlingar i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Senast 2025 ska de fordon och maskiner som används vid entreprenadupphandlingar i Linköpings kommun drivas med fossilfria bränslen. Förutom att minska koldioxidutsläppen vill kommunen bevara den biologiska mångfalden och minska miljö- och hälsofarliga ämnen.

Syftet är att de nya kraven i upphandlingarna ska bidra till Linköpings mål att vara koldioxidneutralt 2025, skriver kommunen på sin hemsida.

Kommunen och de kommunala bolagen gör mängder av upphandlingar varje år. Det handlar bland annat om skötsel av grönområden samt vägar och gator. Entreprenörerna måste framöver använda fordon som drivs fossifritt.

Linköping

”Intresset från företagen är stort”

Kravet införs i tre steg: 2022 ska 50 procent av fordonen drivas med fossilfritt bränsle, året därpå 75 procent och 2025 ska samtliga fordon drivas enbart med förnybart drivmedel.

– Mycket av den nödvändiga tekniken finns på marknaden men det måste finnas en efterfrågan och krav som näringslivet kan förhålla sig till. Vi tror att de nya miljökraven kommer att välkomnas av företagen som själva arbetar aktivt med miljöfrågor och intresset från företagen är stort. Kommunens nya krav är utformade så att företagen får tid att anpassa sin verksamhet i en mer klimat- och miljövänligare riktning, säger Damir Foric, ekonomichef, miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, på sajten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet