Försvaret satsar på Gotlands hemvärn – ökar antalet övningsdagar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds en storsatsning på hemvärnet på Gotland. Med anledning av det säkerhetspolitiska läget har Gotlands hemvärnsbataljon sedan tidigare fått extra resurser för att i år kunna ha tre gånger fler övningsdagar än normalt.

Soldaterna i Gotlands hemvärnsbataljon har normalt mellan 4-8 utbildningsdagar per år. Nu får man 30 dagar extra. Detta innebär att de frivilliga soldaterna just nu kommer att ägna en månad åt att höja sina förmågor.

– Det blir vapenutbildning, stridsutbildning och utbildning på olika minor, säger Göran Karlsson, chef för Gotlands hemvärnsbataljon.

Gotland

Utbildas på pansarskott

Under de extra utbildningsdagarna kommer man också att lära i stort sett alla soldater att hantera pansarskott berättar han.

– Det har vi inte gjort tidigare, det har inte gått under bara 4-8 dagar. Men nu lägger vi krut på pansarutbildningen. Vi har ju sett att pansarskotten är ett effektivt vapen i Ukraina – mer effektivt än vi trodde faktiskt. Så vi blir betydligt vassare, mer än någonsin skulle jag säga.

Blir ni i och med detta Sveriges bästa hemvärnsbataljon?

– Det kommer vi definitivt att bli. Det är ingen annan som får den här möjligheten, säger Göran Karlsson.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet