Gotlandshems vd, Elisabeth Kalkhäll Foto: SVT

Gotlandshem vill ha rättvisare hyror

Publicerad

Det allmännyttiga bostadsbolaget Gotlandshem kommer att förändra hyrorna på sina lägenheter. Syftet är att få en mer rättvis hyressättning säger de.

– Vi vill försöka få till en bättre fördelning av våra hyror så att vi kan utgå från en bruksvärdesbedömning, säger Elisabeth Kalkhäll, vd Gotlandshem AB.

Svårt förstå skillnader

Gotlandshem har idag runt 4 600 hyreslägenheter. Tanken är att nu få ett mer rättvist hyressystem. För idag finns skillnader som kan vara svåra att förstå menar bolaget.

– En del lägenheter har ju fått sin hyra utifrån de subventioner som eventuellt fanns då fastigheten byggdes. Detta kan innebära att lägenheter som upplevs ha samma standard ändå kan ha olika hyror. Det vill vi försöka komma till rätta med, säger Elisabeth Kalkhäll. 

Modellen finns på flera andra håll i landet och har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen.

– Vi tycker att det är bra.

Inge Karlsson, förhandlare hos Hyresgästföreningen. Foto: SVT

– Den hyra som är satt idag är baserad på vad det kostar att bygga och det visar ju inte vad hyresgästen får i sin bostad för den hyra man betalar, säger Inge Karlsson, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Hyresgästerna får tycka till

En enkät kommer nu att skickas till hyregästerna där de själva får säga vad de tycker bland annat om standarden och vilka egenskaper man värdesätter i sitt boende. Detta blir en del i arbetet med att hitta nivån på de nya hyrorna som kommer att träda i kraft år 2021. Det kan innebära att vissa får en något lägre hyra, medan andra får en något högre.

– Vi vet inte hur det kommer att landa. Det kommer att bero mycket på de värderingar som våra hyresgäster gör nu av standarden, läget, och området, säger Elisabeth Kalkhäll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet