Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Gotland. Hör henne i klippet. Foto: SVT

Hälso- och sjukvården på Gotland lämnar stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdens ledning inom Region Gotland gick upp i stabsläge 26 mars på grund av coronapandemin. Nu återgår man till normalt läge. Beslutet har fattats av sjukvårdsdirektör Marie Loob.

Regionen menar att läget just nu är förhållandevis lugnt och har varit det en längre tid, samt att verksamheten löpande hanterar frågorna på ett bra sätt. Att ledningen för hälso- och sjukvården nu lämnar stabsläget förklarar Loob så här:

– Det handlar om hur vi styr och leder verksamheten internt i sjukvården. Vi känner att vi har den koll vi behöver just nu.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Covid-19

Att regionen valde att gå upp i stabsläget i mars berodde på coronapandemin.

– Det krävs en annan typ av samordning och fokus på en fråga tillfälligt då kanske med ordinarie linjestyrning. Det har vi ju haft den här tiden i samband med pandemin. Därför att vi har känt att vi behövt samordna med andra funktioner, som vi inte gör normalt.

Hör mer från Marie Loob i klippet ovan.

Beredskapsnivåer

Det finns tre olika beredskapsnivåer inom vården vid speciella skadehändelser eller förlopp. De används för att akutsjukvården ska kunna ha resurser som matchar det aktuella behovet.

• Stabsläge: En särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

• Förstärkningsläge: En särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för punktförstärkning av viktiga funktioner inom sjukvården.

• Katastrofläge: Alla de funktioner inom sjukvården som krävs för att ta hand om ett stort antal skadade tas i anspråk. Personal och utrustning förstärks.

Källa: Region Gotland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet