Ett av de svartvita fotografierna som Julius Jääskeläinen har färglagt. Foto: Mathias Klintberg

Han ger liv åt de gamla motiven

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av datorn färglägger Julius Jääskeläinen i Visby gamla svartvita fotografier. I hans händer tycks det som att människorna på motiven får nytt liv.

– Det blir på något sätt att det kommer närmare en. Att man förstår att det här var riktiga människor, säger han.

Han har alltid haft ett intresse för historia. Kombinerar man det med en fascination för gamla fotografier och kreativitet så känner han att han hittat den perfekta hobbyn. Han försöker alltid att återge färgerna så korrekt som möjligt, något som i många fall är en utmaning.

Gotland

– Till exempel om det är en militäruniform. Då måste jag först ta reda på vad det är för uniform. Men sedan kan det också vara skillnader i uniformen, vilket jag också lärt mig efter att ha gjort det här några gånger. Då får man leta igenom stora databaser, som digitaltmuseum.se, säger Julius.

Vill inte byta ut

Reaktionerna han får är genomgående positiva.

– Sedan finns det alltid någon enstaka som inte tycker att man ska röra bilderna på det sättet. Men jag vill aldrig ersätta någon bild. Därför försöker jag alltid ta med den svartvita för jag tycker att det är viktigt att inte på något sätt byta ut bilden. Det är inte något man ska göra med historien, säger Julius.

I klippet kan du se några av alla de bilder som Julius färglagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet