• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild. Hästen på bilden har inte med händelsen att göra. Foto: Janerik Henriksson/ Johan Nilsson/TT

Häst skadade ben efter ljudbang från Jas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att två Jas-plan framkallade ljudbangar i en övning över Gotland så kräver nu en kvinna skadestånd av Försvarsmakten. Det efter att hennes häst skrämdes av smällarna och skadade ett ben.

Det var den 2 juli som två stridsplan av modell Jas 39 Gripen gick upp i överljudsfart och framkallade kraftiga ljudbangar.

En häst blev så skrämd att den började skena runt i sin hage och skadade höger bakben. En jourveterinär fick kallas in och efter undersökningar går nu hästen på smärtstillande medicin och har fått stått inne sedan olycksdagen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Gotland

Nu kräver ägaren till hästen ersättning för veterinärkostnader och medicin.

SVT:s reporter fångade planens ljudbangar när han spelade in ett reportage på Norra Gotland den 2 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet