Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Om jag hade bott i ett annat land hade det verkligen kunnat vara jag, säger skådespelaren Alma Bengtsson som gestaltar en soldat i dramat. Foto: SVT

Högaktuella klassikern ”På västfronten intet nytt” dramatiseras på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Länsteatern på Gotland spelar just nu föreställningen ”På västfronten intet nytt” efter den klassiska romanen av Eric Maria Remarques. En pjäs som nu råkat bli högaktuell.

Romanen skildrar första världskrigets fasor och meningslöshet ur den unge soldaten Pauls ögon. Det finns en påtaglig aktualitet i pjäsen som visas drygt ett år efter att Ryssland attackerade och startade kriget i Ukraina.

Länsteaterchef Thomas Sundström berättar i ett längre reportage i SVT:s kulturprogram Sverige! att det faktiskt är en slump att föreställningen sätts upp nu.

Gotland

– Det var inte så att vi efter invasionen i Ukraina bestämde oss, utan det var bestämt ett år innan. Men det kom i ett helt annat läge att vi fick göra föreställningen i en samtid där skyttegraven återigen är ett begrepp som man använder sig av, säger han.

Programmet sänds på lördag 18/3 klockan 19 i SVT 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet