Hör om parasportens tillbakagång på Gotland Foto: SVT / Mikael Persson

”Idrotten är på väg att förlora en hel generation”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har gjort att nästan alla sporter på Gotland har tappat deltagare under 2020.

Precis som i övriga Sverige är innebandy och gymnastik sporter där antalet deltagartimmar minskat kraftigt under 2020 visar siffror som SVT tagit fram med hjälp av Riksidrottsförbundet. Av de största idrotterna är det bara ridsporten som har vuxit. Här är en tabell över förra årets deltagarsiffror:

Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden
Gotland

Parasporten backar kraftigt

Den sport av de tio största på Gotland som tappat störst andel deltagare är parasporten. Parasport är ett samlingsnamn för det som tidigare kallades handikappidrott och den rörelsen är stark på Gotland.

Gotland är den enda region i landet där parasporten är en av de tio största idrotterna, större än till exempel friidrott och handboll, men parasporten har minskat kraftigt på ön under 2020, antalet deltagartimmar har sjunkit med 38 procent.

Mikael är tränare för parafotbollslaget FC Gute United och han oroar sig för att ungdomsidrotten i stort i landet kommer att ta skada av pandemin.

I videoklippet här ovanför berättar Mikael Persson vad han tror det beror på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet