Reidar Svedahl (L), kommunalråd i Norrköping som inte fick partimedlemmarna med sig under måndagens förtroendeomröstning. Foto: SVT

Inget förtroende för Svedahl (L) i partiet – sitter ändå kvar

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen höll L i Norrköping ett andra möte gällande förtroendet för kommunalrådet Reidar Svedahl (L). Han tog timeout från politiken i november i fjol efter att ha skickat meddelanden med sexuella anspelningar till en ung KD-politiker.

Resultatet i förtroendeomröstningen blev 16-9 till Svedahls nackdel. Partiets medlemmar i Norrköping saknar alltså förtroende för kommunalrådet. Svedahl väljer trots det att sitta kvar på sin post

– Jag har sagt att jag vill fortsätta styra och sitter kvar. Jag har blivit vald i ett val och det finns stadgar i partiet och kommunallagar. Sedan får vi se vad som händer framåt, om medlemmar och styrelse vill gå vidare med saken, säger Reidar Svedahl.

Krisen inom Liberalerna i Norrköping

”Intern process”

Partiets vice ordförande i Norrköping, Ann-Christin Kobusinski Ehn, skrev i ett mejl efter mötet att: ”Eftersom Reidar Svedahl inte väljer att följa medlemmarnas vilja och avgå som kommunalråd och gruppledare startar nu en intern process inom Liberalerna i Norrköping.”

Många turer under hösten

Redan innan meddelandena till KD-kvinnan var det turbulent kring Svedahl efter att partiet lämnat Borgerlig samverkan, som styr Norrköping. Då hette det först att partiet saknade förtroende för kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Liberalerna gjorde sedan en ”pudel” och återgick till Borgerlig samverkan. Det har också funnits en diskussion kring Svedahls kontakter med den företagare som äger Marviken och som vill bygga kärnkraft där. Ledande politiker från flera partier har framfört att det kunde vara en jävsituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom Liberalerna i Norrköping

Mer i ämnet