Flera insatser i Linköping under måndagen kopplas till den historiska insatsen. Foto: Läsarbild.

Insatser i Linköping kopplas till ”Operation Trojan Shield”

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen skedde flera insatser i Linköping. Nu bekräftar polisen att de har kopplingar till Europols jätteinsats.

– Jag kan inte berätta så mycket mer. Jag kan bekräfta att tillslagen vi gjorde igår har kopplingar till Europols insats, säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver till SVT Nyheter Öst.

I övrigt är polisen förtegen och förklarar att insatsen i Linköping omfattats av hög säkerhet och sekretess. Bakgrunden till insatsen är ”Operation Trojan Shield” där FBI fått tillgång till kriminellas kommunikation genom att själva sätta upp en krypterad app.

Operation ”Trojan Shield”

70 greps igår

Flera tillslag skedde under gårdagen i Sverige med kopplingar till insatsen. Mer information presenteras vid en presskonferens klockan 10.00 som Europol håller i där svensk polis deltar. SVT Nyheter sände live från pressträffen.

– Det här är det största tillslaget någonsin mot våldsamma brott och narkotikagäng i Sverige. Alla sju svenska polisregioner var inblandade igår och 70 misstänkta har gripits, många med tydliga roller på narkotikamarknaden, säger Linda Staaf, chef för polisens underrättelseverksamhet NOA under presskonferensen.

Totalt har 155 personer frihetsberövats i Sverige i den största insatsen hittills mot organiserad brottslighet, enligt svensk polis.

Polisregion Öst:s kommunikationsenhet säger att de jobbar på att få fram en person som kan uttala sig om insatserna i Linköping.

– Det har varit extremt hög sekretess på det här och väldigt få som vetat om det innan. Vi behöver samla ihop oss i vår region innan vi kan kommunicera utåt, säger Angelica Israelsson Silfer till SVT Öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet