Gillade eleverna vildsvinskött? I klippet berättar kocken Kicki Zetterdahl hur det gick när eleverna på Klingsborgsskolan fick testa. Foto: SVT

”Jag hoppas det blir enklare att leverera vildsvinskött”

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket har kommit med flera förslag som ska leda till att svenskar börjar äta mer vildsvinskött. Ett av förslagen, som är ute på remiss just nu, handlar om att stödja kommuner och regioner som vill servera vildsvinskött.

Livsmedelsverket ska nu stödja kommuner och regioner som vill servera vildsvinskött på till exempel skolor och äldreboenden. Det står i det förslag som myndigheten har skickat ut på remiss.

Där finns förslag på riktade insatser för att kommuner och regioner ska kunna upphandla mer lokalt kött. Det ökar möjligheten att äta mer miljösmart, konstaterar myndigheten, och det minskar också skadorna som vildsvinen orsaker.

Vildsvin i Östergötland

Enklare upphandling

Ett problem med dagens upphandlingar är, enligt köttproducenten Oskar Danielsson i Östergötland, att viltkött idag måste konkurrera prismässigt med annat kött.

– Jag hoppas att kommunen nu kommer att göra en upphandling där viltköttet är i fokus, så att det finns ett eget segment i upphandlingen för just viltkött. För att det ska bli enklare att leverera kött till kommunen i framtiden, säger Oskar Danielsson.

Livsmedelsverket har också föreslagit andra åtgärder för att öka konsumtionen av vildsvinskött. Bland annat vill man förenkla för jägare och köttproducenter.

Enklare hantering

Ett hinder har varit att alla vildsvin måste kontrolleras på en vilthanteringsanläggning eftersom köttet kan bära på trikiner. Nu föreslår Livsmedelsverket bland annat att det ska finnas specialutbildade jägare som ska kunna ta prov på trikiner och sedan sälja direkt till konsument.

Just nu är Livsmedelsverkets förslag ute på remiss så att myndigheter, intresseorganisationer och andra aktörer ska få lämna synpunkter. Livsmedelsverket ska lämna en slutrapport till Regeringen senast den 30 november.

Läs mer om förslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet