Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX

Vilt på tallriken för äldre i Åtvidaberg

Uppdaterad
Publicerad
Äldreboendet Kopparsvanen blir först ut med mera viltkött på menyn. Åtvidabergs kommun vill öka andelen viltkött i måltiderna för att få en mer hållbar livsmedelskonsumtion.

Främst handlar det om vildsvin och dovhjort som skjuts av kommunjägarna, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Till att börja med kommer vi köpa in tre stycken djur per år som så kallat återtag. Slår projektet väl ut så får vi se om vi ska köpa in fler djur och i framtiden kanske även servera vilt i våra förskolor och skolor, men vi börjar med att servera maträtter baserade på viltkött till boende på Kopparsvanen. Just nu ser vi över vilka maträtter som är mest lämpade att göra utifrån de djur vi får, om det är dovhjort eller vildsvin, säger Jenny Pettersson, kostchef i Åtvidaberg.

De kommunala kockarna kommer få utbildning i viltkunskap, styckning, tillagning med mera. Kommunen menar att kött från vilt har lägre klimatpåverkan och att det finns gott om vilt kring Åtvidaberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtvidaberg

Mer i ämnet