Se klippet när elever på Klingsborgsskolan i Norrköping testade vildsvinskött – ett test för att se om fler elever i kommunen ska få vildsvin till lunch i framtiden. På bilden syns Rauuan Ghanayem som var en av dem som vågade prova. Foto: SVT

Skolelever i Norrköping testar vildsvinskött

Uppdaterad
Publicerad

På fyra skolor i Norrköpings serverades nyligen vildsvinskött. Planen är att det ska serveras vildsvinskött på alla skolor i Norrköping.

Det finns väldigt många vildsvin i Sverige. Därför har man kommit på en lösning: Att servera vildsvinskött till elever på skolor i Norrköping.

– Vi vet ju att vi behöver skjuta av vildsvin för att stammen har ökat. Och det här är ändå mat som vi kan äta och som vi kan servera i skolorna, säger Ingrid Kalm, kostchef i Norrköpings kommun.

”Svårt att få tag på”

Varför har ni inte serverat vildsvinskött tidigare?

– Det har varit svårt att få tag på. Och vi har varit styrda av upphandling. Men planen är vi på sikt ska kunna servera vildsvinskött till alla skolelever då och då, säger Ingrid Kalm.

Fyra skolor har testat

De skolor som nu har fått testa köttet är Råsslaskolan, Klingsborgsskolan, Vikbolandsskolan och Skarphagsskolan. Köttproducenten Oskar Danielsson hoppas kunna leverera närproducerat kött till skolor fyra till fem gånger om året.

– Jag hoppas att man gör en riktad upphandling mot viltkött så att det blir lättare att leverera, säger han.

SVT besökte Klingsborgsskolan. Se vad elever och lärare tyckte om maten i klippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet