”Jag har en funktionsnedsättning och därför hade jag behövt mer stöd av Arbetsförmedlingen”, säger Jennipher Sandh från Åtvidaberg. Foto: SVT

Jennipher: ”Jag hade behövt mer stöd från Arbetsförmedlingen”

Publicerad

Jennipher Sandh från Åtvidaberg behöver förståelse och anpassningar på arbetet. Hon hade velat få mer stöd från Arbetsförmedlingen. – Handläggaren sa för ett år sedan att jag hade behov av en SIUS-konsulent som kan ge extra stöd. Men jag har fortfarande inte fått den hjälpen, säger hon.

Jennipher Sandh har varit arbetslös länge. På den första praktikplatsen fungerade hur bra som helst, berättar hon. För där förstod de vad hon behövde för hjälp och kunde anpassa till hennes funktionsnedsättning.

Efter det har Jennipher provat flera praktikplatser som inte har fungerat och Jennipher säger att hon hade velat ha mer stöd från Arbetsförmedlingen.

Stödet till funktionsnedsatta

– Min handläggare sa att jag hade behov av det redan för ett år sedan. Att jag skulle få en SIUS-handläggare som kan ge lite mer hjälp att hitta ett jobb. Men sedan har jag inte hört något, säger hon.

Se mer i reportaget i videon här ovanför.

Enligt Arbetsförmedlingen måste tidigare praktikplatser fungera bra innan man kan få en SIUS-konsulent – eftersom SIUS ska leda till en anställning.

– Generellt kan jag säga att det är klart att många individer vill ha mer stöd. Men det är inte säkert att individen är i det skedet att ett arbete är aktuellt. En SIUS-konsulent ska ju leta aktivt efter en arbetsplats, säger Håkan Ljungberg som är chef för Arbetsförmedlingen i Linköping.

SIUS är inte till för alla?

– Nej, först måste man säkerställa att man är i det läget att man kan ta ett arbete.

.

Jennipher Sandh från Åtvidaberg har nu fått en praktikplats – via kommunen. ”Det känns jättebra.” Foto: SVT

Hör av dig!

Vad har du för erfarenheter av det stöd som Arbetsförmedlingen kan erbjuda till personer med en funktionsnedsättning? Har du själv en funktionsnedsättning? Är du anhörig? Jobbar du inom Arbetsförmedlingen eller möter på annat sätt personer som behöver stöd i ditt jobb? Skriv ner dina erfarenheter och mejla till tina.enstrom@svt.se. Du får vara anonym. Ange gärna i mejlet om vi får publicera dina erfarenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödet till funktionsnedsatta

Mer i ämnet