Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) var idag på plats i Norrköping för att presentera regeringens budgetproposition för 2024. I klippet pratar han mer om våldsvågen som drabbat bland annat Norrköping. Se mer i klippet. Foto: Tobias Holmqvisst/Carl Larsson/SVT

Justitieministern efter våldet i Norrköping: ”En ny nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Norrköping har den senaste tiden drabbats av flera våldsbrott. Flera av dem tycks ha varit direkt riktade mot anhöriga till gängkriminella.

– Att systematiskt ge sig på anhöriga är en helt ny nivå, säger Gunnar Strömmer (M), justitieminister.

Under onsdagen presenterade regeringen sin budgetproposition för 2024. Förutom satsningar på bland annat sänkta inkomstskatter och extra miljarder till kommuner och regioner innefattar propositionen stora satsningar på polis- och rättsväsendet.

Flera städer runt om i Sverige har i år drabbats av en våldsvåg – som i delar grundar sig i en konflikt inom det kriminella nätverket Foxtrot. Förra veckan inträffade två skottlossningar i Norrköping riktade mot Foxtrot-kopplade personer. Enligt Gunnar Strömmer har våldsvågen spelat en stor roll i budgetarbetet.

– Hela rättsväsendet kommer gå från 69 till 90 miljarder kronor på några få års tid. Det är en historisk satsning, säger han.

I klippet berättar justitieministern mer om hur han ser på våldsvågen som drabbat flera städer i Sverige, däribland Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.