Niklas Borg (M) säger att kommunen kommer göra allt för att man ska känna sig trygg i Berga. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Kommunen: ”Kommer göra allt som står i vår makt”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg reagerar starkt på torsdagens skottlossning, där en pojke avled och en annan tonårspojke fortfarande vårdas med kritiska skador.

– Det är fruktansvärt tragiskt när det sker så här grova våldsbrott och inte minst när det är unga killar i tonåren som drabbas på det här sättet. Så man blir ju både ledsen och bestört, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Enligt Niklas Borg har kommunen gjort flera satsningar för att minska kriminaliteten och öka tryggheten i Berga under den senaste tiden. Men trots satsningarna har flera grova våldsbrott inträffat i området den senaste tiden. Senast i maj blev en 20-årig man skjuten till döds i samma område som torsdagens skottlossning, där en pojke senare avled av sina skador.

– Hur mycket vi från kommunen än anstränger oss med våra insatser, så krävs det betydligt tuffare insatser från staten. Regeringen måste komma till beslut med tuffare straff mot gängkriminella och bättre verktyg till polis och rättsväsende, säger Niklas Borg (M).

”Vi kommer inte att lämna platsen”

Under de närmsta dagarna kommer kommunen ha högre närvaro i Berga för att skapa större trygghet för de boende. En frivillig resursgrupp, polis, fältarbete och ordningsvakter finns på plats i trygghetssyfte och som samtalsstöd.

– Vi som kommun kommer inte att lämna den här platsen, vi kommer göra allt som står i vår makt för att man ska kunna känna sig trygg och säker i Berga.

Hör mer om hur Niklas Borg (M) kommenterar dödsskjutningen och vill satsa för att öka tryggheten i Linköping i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.