Camp Roj, norra Syrien. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Kvinna med barn tros återvända från IS till Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Annika Krutzén (M) har gett social- och omsorgsdirektören i uppdrag att ta fram en handlingsplan för hur Linköpings kommun ska hantera eventuella IS-återvändare.

Enligt uppgift till vår reporter på plats på en presskonferens hos kommunen, tros en kvinna med ett barn återvända från terrorsekten IS till Linköping.

Social- och omsorgsnämnden ska samarbeta med kommunens säkerhetsavdelning samt skolförvaltningen.

Linköping

– Detta gör vi för att säkra upp så att det inte finns några tveksamheter för våra anställa över hur de ska arbeta och också för att det ska bli tydligt att alla vid minsta misstanke ska göra en polisanmälan om man tror att man har kontakt med en IS-återvändare, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden, i ett pressmeddelande.

– I Linköping har vi värdefull kompetens om hur vi ska arbeta med våldsbejakande extremism.

Orosanmälan i Norrköping

Även i Norrköpings kommun har det uppfattats att en orosanmälan om IS-återvändande barn ska vara på ingång. Det är polis som upprättar en orosanmälan som sedan skickas till socialkontoret.

– Jag fick den uppfattningen på ett möte för några veckor sedan. Mitt uppdrag är att se till att vi har en organisation som klarar att hantera det här, säger socialdirektören Yvonne Thilander.

Socialkontoret arbetar sedan som de brukar när en orosanmälan gjorts.

– Vi gör en bedömning i varje fall för att se hur klienten ska kontaktas.

Kommunen arbetar också med att uppdatera den redan befintliga handlingsplanen mot våldsbejakande extremism. Det arbetet sker i ett samarbete med kommunens säkerhetsavdelning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet