Jessica Frisk vårddirektör Region Östergötland Foto: Lovisa Gelin/SVT

Ansträngt läge – särskild sjukvårdsledning över sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland har beslutat att särskild sjukvårdsledning ska gälla över hela sommaren fram till den 31 augusti. Bakgrunden är det mycket ansträngda läget inom vården till följd av coronapandemin.

Efter två veckor av personlig lockdown gäller från och med nu, måndag 17 maj, de nationella rekommendationerna i Östergötland.

– Det är oerhört viktigt att vi fortsätter att följa rekommendationerna nu och vi måste hela tiden vara beredda på att smittspridningen kan gå upp snabbt igen, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland i ett pressmeddelande.

Sjukvårdsledningen förlängs

Den regionala sjukvårdsledningen har varit igång sedan i oktober förra året efter att smittspridningen ökade igen. Nu förlängs den alltså till den 31 augusti.

– Vi har fortfarande en mycket hög belastning på sjukvården. Med en sommar framför oss, där vi har en stor utmaning när det gäller bemanningen främst av vårdplatser, men också för smittspårning, vaccinationer och provtagning, ser vi att vi behöver vi vara kvar i särskild sjukvårdsledning, , säger Jessica Frisk, vårddirektör och sjukvårdsledare i särskild sjukvårdsledning på regional nivå i pressmeddelandet.

I klippet kan du se hur landshövdingen tycker östgötarna skött sig under den personliga lockdownen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad landshövdingen har att säga om hur östgötarna skött sig under veckorna med personlig lockdown

• Sjukvårdsorganisationen leds av en stab med mandat att fatta snabba beslut och fördela resurser.

• Expertfunktioner som bland annat smittskydd, primärvård, diagnostik, läkemedel ,it och kommunikation knyts till staben.
Källa: Region Östergötland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet