En översiktsbild över området som saneras. Se klippet för att få lite snabb info om arbetet. Foto: Linköpings kommunVisa alla (2)
Visa alla (2)

Långdragen sanering igång i Bestorp

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla sågverket i Bestorp i Linköpings kommun har förorenat marken så mycket att platsen är högst upp på Länsstyrelsens lista över områden som behöver saneras.

Det var 2012 som invånarna i Bestorp fick veta om föroreningarna vid det gamla sågverket och planerna på att sanera det. Nu i vår har arbetet till slut kommit igång.

– Det känns jätteskönt att man får bort de här föroreningarna som fanns kvar mest av okunskap, säger byggledaren Ebba Wadstein.

Byggledare Ebba Wadstein. Foto: Jonathan Engberg/SVT

Efter flera års undersökningar var planen att saneringen skulle dra igång 2017. Naturvårdsverket, som håller i pengarna, valde dock att lägga dem på annat. I år kom slutligen pengarna och arbetet kunde startas.

Cancerframkallande gift

Det gift som ska saneras heter dioxin och kan i värsta fall framkalla cancer. Det hamnade i marken när sågverket under 40-talet började behandla virket med klorfenolpreparat för att skydda det mot naturens krafter.

Typen av gift är en stor del till varför Bestorp sågverk är högst upp på Länsstyrelsens saneringslista. Topp 10 finns längst ner i artikeln.

– Det ämne som finns där är farligt och det tar väldigt lång tid för det att brytas ner i naturen. Sedan är det en allmän plats där många vistas och det är nära till vatten vilket gör att det inte är bra att föroreningarna finns där, säger Susanne Karlsson, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen.

Arbetet med saneringen väntas vara färdigt i slutet av sommaren eller under tidig höst.

Se klippet  längst upp för att få lite snabb info om saneringen.

1. Bestorp sågverk

2. Boxholms sågverk

3. Norrköpings gasverk

4. Reijmyre glasbruk

5. Brandsnäs sågverk

6. Gusumsån

7. Loddby sulfitfabrik

8. Skjutbosjön

9. Lotorps impregneringsanläggning

10. Electrolux/Dometic Motala

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

En översiktsbild över området som saneras. Se klippet för att få lite snabb info om arbetet. Foto: Linköpings kommun
Byggledare Ebba Wadstein. Foto: Jonathan Engberg/SVT