Den nu dömde mördaren förs in till Visby tingsrätt. Foto: Patrik Widegren/SVT

Man döms till 16 års fängelse för mord i Visby

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig man döms till 16 års fängelse och livstids utvisning för det mord som begicks i Visby i januari. Mordoffret var en 33-årig man som ströps till döds.

Det var i den 23 januari som polisen påträffade en avliden man i en bostad i Gråbo i Visby. Omständigheter på platsen gjorde att en förundersökning om mord inleddes.

Den dömde erkänner att han orsakat 33-åringens död, men hävdar att det var en olyckshändelse.

Gotland

Motiv

Mördaren och offret hade en sexuell relation. 28-åringen har sagt att tejpning och en snara runt offrets hals varit en del av en sexualakt som gått snett. Flera omständigheter gör dock att tingsrätten inte finner detta trovärdigt.

Däremot menar de att det verkar som om offret inledningsvis varit med på att tejpas. De spekulerar i att detta skulle ingå i någon slags plan ”i syfte att lösa en prekär ekonomisk situation”.

I domen framgår att de båda haft ekonomiska bekymmer. Detta är något som tingsrätten anser vara ett av motiven för mordet. Ett andra motiv skulle vara att offret hotat att avslöja den homosexuella relationen för 28-åringens hustru.

Uppsåt

Tingsrätten drar slutsatsen att den dömde hade för avsikt att strypa 33-åringen till döds. De anser därför att det fanns ett uppsåt att döda. 28-åringen anses inte lida av någon psykisk störning och det finns inga skäl till rättspsykiatrisk utredning, enligt domen.

Eftersom mordet inte ”föregåtts av noggrann planering” väljer tingsrätten att inte utdöma livstidsstraff. Den dömde ska stanna kvar i häkte till domen vinner laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet