Lokalvårdaren Janira har fått nya arbetstider för att hinna städa ordentligt på alla nya covid-19-avdeningar. Idag berättar personalen på Vrinnevisjukhuset om när arbetsvardagen vändes upp och ner – ibland bara med en timmes varsel. Foto: Therése Mechlenburg

”Konferensvärdinnor sitter i växeln – transportörer blir vaktmästare”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara vårdpersonalen på sjukhusen som har fått nya arbetsuppgifter med kort varsel. Även måltidsvärdinnor, lokalvårdare och konferensvärdinnor har fått helt nya arbetsuppgifter.
– Vid flera tillfällen fick vi ställa om verksamheten på bara en timme, säger Gunilla Ekfäldt, platschef på Sodexo på Vrinnevisjukhuset.

På bara två dygn skulle en helt ny covid-19-avdelning öppna på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. En liknande avdelning har öppnat på Universitetssjukhuset i Linköping.

Vårdpersonal får jobba med arbetsuppgifter de aldrig tidigare utfört, eller som de utförde för många år sedan.

”Stor utmaning”

– Det är en stor utmaning. Det är åtta år sedan jag arbetade som intensivvårdssjuksköterska och covid-19-patienterna reagerar dessutom annorlunda, säger sjuksköterskan Verdi Karabass.

Men det är inte bara vårdpersonalen som får ändra scheman och arbetsuppgifter med kort varsel. Även de som jobbar med lokalvård, måltider och patienttransporter har ändrat arbetsuppgifter och arbetstider. Ibland med bara en timmes varsel.

– Konferensvärdinnor sitter i växeln och de som kör patienttransporter ska utbildas till vaktmästare, säger Peter Karlsson, arbetsledare för inre logistik på Vrinnevisjukhuset.

Nya måltidsvärdar – med 1 dags varsel

Tre nya avdelningar har bemannats med nya måltidsvärdar – med ett dygns varsel. Det handlar till exempel om avdelningar där patienterna tidigare inte behövde äta eftersom de låg nedsövda eller kunde åka hem samma dag.

– Vi har idag nio nya måltidsvärdar som jobbar på nya pandeminavdelningar på Vrinnevisjukhuset, säger Karin Eriksson som är måltidschef på Vrinnevisjukhuset.

Patientnära städning

Städningen har utökats på vårdavdelningar och toaletter och även patientnära städning ska utföras. Det har lokalvårdarna tidigare inte arbetat med.

– Så det är en stor förändring, säger Dorin Andrei, arbetsledare för lokalvård på Vrinnevisjukhuset.

Helt nya förråd

Nya förråd måste byggas upp på den nya pandemiavdelningarna.

– Det har vi fått göra helt själva för vårdpersonalen har inte haft tid, säger Peter Karlsson.

Sodexo har cirka 140 anställda som jobbar med olika servicetjänster på Vrinnevisjukhuset och många av dem har berörts av förändringarna.

Hör personalen på Vrinnevisjukhuset berätta om förändringarna i videon här ovanför.

Här hittar du fler videoberättelser från undersköterskan Therése Mechlenburg och vårdpersonalen på covid-19-avdelningen D IVA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

videodagboken

Mer i ämnet