Snart måste pengar in i Maria Nordemans företag, annars kan konkursen vara nära. Foto: SVT

Maria startade företag alldeles innan pandemin

Uppdaterad
Publicerad

När Maria Nordeman startade sitt företag 2 februari 2020 visste hon inte vad som väntade. Företagsstöd finns men de fungerar inte för nystartade företag.

I slutet av februari kom turister hem från skidsemestrar i Europa. Med sig hade de coronasmitta.

– Hade jag vetat det så hade jag ju inte hoppat på just då förstås, säger Linköpingsföretagaren Maria Nordeman.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Planeringen för att starta företag hade börjat i oktober och i början av februari blev det av.

När smittan spred sig blev det nästan tvärstopp i beställningarna av massage och annat som Marias företag kunde erbjuda. Raskt började hon undersöka om hon kunde ta del av de stöd som utlovades från staten.

Kunderna måste komma tillbaka

– Som nystartad kan man ju inte få det här omsättningsstödet och inte kan man permittera för det finns ingenting att basera stödet på, berättar Maria Nordeman.

Stöden är nämligen utformade så att företagets ekonomi och de anställdas löner från året innan är den grund som bestämmer hur mycket pengar företaget kan få. Är företaget nystartat finns ju inga sådana siffror och det blir helt enkelt inget stöd.

Marias företag är inte konkursfärdigt ännu, men kan hon inte få in några inkomster så kan det mycket väl vara tomt på företagets konton om bara några månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet