På Smedstads ridsportscenter i Linköping följer man utvecklingen. Foto: SVT

Misstänkt hästsjukdom i Östergötland var inte abortvirus

Uppdaterad
Publicerad

Enligt smittinformationen på organisationen Svensk travsport misstänktes en häst i Mjölby kommun bära på virusabort. Under fredagseftermiddagen kom provsvaren som visar att det inte är det fruktade abortviruset EHV1.

Enligt Länsstyrelsen i Östergötland misstänktes en häst i Mjölby kommun vara smittad av den neurologiska formen av EHV1, en form som flera hästar i stockholmstrakten nyligen dött av.

– Det är en häst som har haft feber och visat vinglighet, säger Helen Haaranen-Loor, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland.

Oro i andra stall

Under fredagseftermiddagen meddelar Länsstyrelsen att nya provsvar kommit på hästen och att det inte handlar om abortviruset. Men redan innan fallet i Östergötland uppmärksammades så har branschen vidtagit åtgärder för smittan. En större ponnytävling har flyttats fram och på Smedstads ridsportscenter i Linköping följer man utvecklingen.

-– Klart att det är oroväckande men jag vet inte vad vi skulle kunna göra annorlunda här på ridcenter, säger stallchefen Malin Hansson till SVT Nyheter Öst och tillägger att verksamhetens 59 hästar inte lämnar anläggningen.

Vidare berättar hon att hon själv är väldigt vaksam som tävlingsryttare.

– För egen del stallar jag inte upp min häst när jag åker på tävling. Jag åker emellan och jag tänker hela tiden på smittskydd. Jag hänger tex inga täcken på sargen, när jag är i väg. Klappar inte andra hästar och jag byter alltid kläder när jag besöker andra stall, säger Malin Hansson som tävlar Grand Prix nationell dressyr.

Vad är virusabort?

Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen.

Källa: https://www.sva.se/djurhalsa/hast/infektionssjukdomar-hast/virusabort-ehv-1-hast

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.