Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Motala har orosanmält när elever varit borta från skolan

Elever hemma av coronarädsla – orosanmälningar i Motala

Uppdaterad
Publicerad
Friska elever i den svenska grundskolan ska vara på plats i skolan. Det har varit budskapet under coronapandemin.
SVT Nyheter Öst har gjort en enkät bland våra kommuner/regioner och alla vet eller tror sig veta att elever hållits hemma på grund av rädsla för smitta. I några fall har det till och med lett till orosanmälan hos socialtjänsten.

Motala kommun anger i enkäten att ett 30-tal friska elever stannat hemma. Hör i klippet vad biträdande skolchefen Ulrika Stålknapp säger om det och att kommunen i ett par fall valt att göra orosanmälan till socialtjänsten.

– Frånvaron i skolan i början på pandemin var runt 30 procent i Motala. Nu har det stabiliserats till runt 10 procent, säger Ulrika Stålknapp.

Våra två största och kommuner Linköping och Norrköping har inte kunnat ange en siffra på hur många friska elever som hållits hemma.

Socialtjänsten i Motala svarar

Socialdirektör Pernilla Thunander säger så här om vilka åtgärder socialtjänsten kan vidta vid en orosanmälan:

”Rent generellt kan det sägas att situationer där barn hålls hemma från skolan med anledning av Corona är i första hand en fråga för skolan, men beroende på situation kan även socialtjänsten kopplas in. Åtgärder vid en orosanmälan är alltid individuellt utformade utifrån problematik och situation.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet