Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För första gången någonsin genomför länsstyrelsen en naturvårdsbränning på Gotska Sandön. Foto: David Skoog/Länsstyrelsen Gotland

Naturvårdsbränning – Gotska Sandöns nationalpark står i lågor

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30 hektar stort område i Gotska Sandöns nationalpark ska brännas. Det är första gången någonsin som en naturvårdsbränning sker på ön. Elden tändes under tisdagen och vid behov eldas det till och med torsdag.

”Vi genomför naturvårdsbränningen för att bevara och gynna biologisk mångfald och minska risken för att vildbränder sprider sig okontrollerat. Naturvårdsbränning är en del av Gotska Sandöns skötselplan sedan 2018, skriver Annika Forsslund, naturvårdshandläggare, i ett mejlsvar.

Det historiska klockslaget var 11.55 idag, tisdag, då branden sattes igång av tändare Cecilia Öster, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Gotland
Foto: David Skoog/Länsstyrelsen Gotland

Tre områden ska naturvårdsbrännas och på grund av den nordliga vinden startade man i den södra änden av objektet. Gnistvakter patrullerar i terrängen och områdets gränser vattnas. Även drönare ska användas i övervakningen.

När eldningen är över ska brandområdet efterbevakas i flera dagar.

Se bilder från eldningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet