Foto: SVT

Norrköping öppnar korttidsboende för coronasmittade

Publicerad

En separat avdelning för de med covid-19 som behöver ett korttidsboende. Det förbereder Norrköpings kommun just nu för att kunna öppna på tisdag i nästa vecka.

– Vi har i dagsläget drygt 40 patienter som har covid-19, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköping.

Man bör dock veta att om en person på en avdelning är smittad, exempelvis på ett äldreboende, så räknas alla andra på den avdelningen också som smittade. Anledningen är att man vill spara på antalet tester som görs.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Det nya korttidsboendet kommer att finns på äldreboendet på Kolonigatan 18 i Norrköping. Den aktuella avdelningen ligger avskilt från andra avdelningar och dessutom ska en barack sättas upp för att personalen ska få ett separat omklädningsrum.

Korttidsboendet, som öppnas nu på tisdag, har tio platser. Om de platserna inte räcker till så har kommunen redan planer på ytterligare ett tillfälligt korttidsboende. Främst är de nya platserna till för smittade personer som redan har omsorg från kommunen, men som inte behöver sjukhusvård. Även andra kommuninvånare, som har svårt att ordna vård med hjälp av närstående, kan komma ifråga.

Brist på munskydd

Ett problem för kommunen är munskydd för personalen.

– Det är en rejäl utmaning, säger Magnus Johansson.

Som läget är på fredagseftermiddagen så räcker lagern av munskydd över helgen och en bit in i nästa vecka.

I Linköping är situationen liknande. Tillgången på skyddsutrustning är begränsad och brist kan uppstå om läget skulle förvärras. Även Linköping planerar för att kunna vårda sjuka i andra lokaler. Ett boende med 16 platser kan möjligen stå klart i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet