Nu strejkar eleverna i Vadstena för klimatet. Se demonstrationen i klippet. Foto: SVT

Nu strejkar elever i hela världen för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Nu på fredagsförmiddagen strejkar elever i Vadstena för klimatet. De marscherade till kommunhuset tillsammans med en grupp vuxna för att uppmärksamma hoten mot miljön.

Stämningen vid manifestationen var god och det spelades bland annat spel. Ett politiskt parti ska ha bjudit på bullar.

Ett 40-tal elever, samt andra som anslutit, demonstrerade vid kommunhuset. Några lokala vadstenapolitiker kom ut för att prata med ungdomarna.

Vadstena

– Politikerna slingrar sig. Det är mycket snack och lite verkstad, säger eleven Tekla Hagberg.

Även i Visby, Norrköping och Linköping

Manifestationen är inspirerad av miljöaktivisten Greta Thunberg och hennes uppmärksammade skolstrejk för klimatet. Syftet är att få politikerna att skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen. Andra platser i länet där det demonstrerades var Linköping och Norrköping.

Även i Visby manifesterades det. Där samlades mellan 500 och 600 elever för att skandera ramsor, visa upp plakat och lyssna på olika talare.

Till skillnad mot Vadstenaeleverna så hade barnen på Gotland fått tillåtelse att delta i demonstrationen, och rapporterades alltså inte som frånvarande.

Se elevdemonstrationen i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet