Socialdemokraterna i Vadstena meddelar nu att man bildar en ny majoritet med Moderaterna och Miljöpartiet. Foto: SVT arkiv

Ny politisk majoritet i Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet i Vadstena har idag träffat en överenskommelse om att bilda en ny politisk majoritet.

Efter att det politiska styret sprack i fredags mellan Socialdemokraterna och Konsensus har många undrat vad som händer i Vadstena.

Upprinnelsen till turbulensen är turerna kring kommundirektörens tillvägagångsätt att godkänna anställningar för både sin fru och sin bekant inom kommunen.

Den politiska krisen i Vadstena

Socialdemokraterna har tidigare uttalat att de inte har förtroende för kommundirektören medan samarbetspartnern, Konsensus, har fortsatt förtroende. Det gjorde att S inte ansåg sig kunna fortsätta och meddelade i fredags att man lämnar styret i Vadstena.

Ny majoritet

Nu på eftermiddagen meddelar Socialdemokraterna att man bildar en ny styrande majoritet i Vadstena. Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet har idag träffat en överenskommelse om att bilda ett nytt politiskt styre.

Den nya majoriteten kommer att lämna en avsiktsförklaring om de politiska sakfrågorna inom några dagar.

Därmed utesluts Konsensus ur majoriteten.

LÄS MER: Bakgrunden till bråket – kommundirektören som anställde hustrun och vännen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den politiska krisen i Vadstena

Mer i ämnet