För första gången sedan 1920-talet görs nu arkeologiska utgrävningar på Gotska sandön. Foto: Johan Rönnby

Nya benfynd på Gotska sandön förbryllar arkeologer

Uppdaterad
Publicerad

I september gjorde arkeologer och forskare utgrävningar på Gotska sandön. Att man hittat många sälben är inte förvånande, men däremot platsen som de ligger på.

För första gången på närmare 100 år har forskare och arkeologer gjort utgrävningar på Gotska sandön. Man har fokuserat på området säludden där det tidigare har hittats fynd, till exempel silvermynt och en stridshandske.

En stenmur omgärdar den kristna begravningsplatsen. Foto: Johan Rönnby
Gotland

Det som nu förbryllar forskarna är fynd man gjort vi den gamla kristna gravplatsen i området. Bredvid människogravarna fanns andra ben.

– Bland detta så ligger det mycket djurben från säl och slaktavfall från ko. Det ligger ganska mycket ihop. Så ska det inte gå till på en kristen kyrkogård, säger Johan Rönnby, professor i arkeologi vid Södertörns högskola.

Benen ska nu analyseras och åldersbestämmas. Kanske kan forskarna därefter bena ut varför de placerats där.

– Nu är vi spända på att se vad analyserna av benen ger. Då kommer en del att klarna, men just nu är det en del gåtor. Men det är kul med gåtor, säger Johan Rönnby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet