Nye chefen ändrar Arbetsförmedlingens rutiner

Uppdaterad
Publicerad

SVT Östnytts granskning visade att många arbetsförmedlare omöjligt kan hinna med sitt jobb. Nytillträdde generaldirektören Mikael Sjöbergs första beslut är att ändra rutinerna.

Mikael Sjöberg tillträdde för bara fyra dagar sedan. Hans första beslut som generaldirektör för Arbetsförmedlingen är att ändra på det som SVT Östnytts granskning har visat.

– Man har lagt på för många arbetsuppgifter. Det är alltså korrekt att vi har medarbetare som har mer arbetsuppgifter än arbetstid, säger Mikael Sjöberg, ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Granskningen visade att många arbetsförmedlare har så många sökande att de inte hinner med sitt jobb. En allt större del av deras arbetstid går åt till administration.

Rapporterna blev droppen

Aktivitetsrapporterna som började införas i höstas blev droppen. Från och med mars ska alla arbetssökande varje månad skicka in en rapport där de berättar vad de har gjort för att komma ur sin arbetslöshet.

Dessa rapporter ska granskas och följas upp med ett personligt besök. Men för många arbetsförmedlare räckte inte arbetstiden till. Flera arbetsförmedlare berättade i Östnytt om det kaos som utbröt när de kallade in de arbetssökande för ett personligt möte varje månad.

”Det har inte fungerat bra”

Mikael Sjöberg fattade i dag beslutet att ändra de rutinerna.

– Så som vi har hanterat det här fram till i dag har det inte fungerat bra för våra medarbetare, och därmed inte heller fullt ut för de arbetssökande.

Hans första beslut på nya jobbet är att ta bort kravet på ett personligt möte. Om allt är okej med aktivitetsrapporten ska de arbetssökande nu istället få ett automatiskt svar.

– De här har ju varit tvungna att besöka arbetsförmedlingen. Så det är en ganska stor grupp som lyfts bort, säger Mikael Sjöberg.

Hoppas det lättar på trycket

Han räknar med att ungefär 80 procent av de arbetssökande kommer att få ett automatiskt svar istället för ett besök. Arbetsförmedlaren Thomas Simonsen i Katrineholm berättade i Östnytt att han har 330 arbetssökande.

– Han kanske kommer att ha kvar 330 arbetssökande, men han ska inte träffa dem lika ofta. Jag hoppas att de här åtgärderna lättar på trycket så att vi får mer fokus på kvalitet och på dem som behöver arbetsförmedlingens stöd bättre, säger Mikael Sjöberg.

SVT Östnytt granskar just nu Arbetsförmedlingen och det uppdrag som politikerna har gett myndigheten. Vi behöver din hjälp.

Jobbar du på Arbetsförmedlingen? Jobbar du på uppdrag av Arbetsförmedlingen? Eller är du arbetssökande?

Hör av dig till oss. Du får vara anonym.

Tina Enström, reporter, 011-210128, tina.enstrom@svt.se eller Jenny Widell, reporter, 011-210123, jenny.widell@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet