Hör i klippet när 10-åriga Marigona Syla berättar om sin situation i Kosovo. Foto: SVT

Marigona, 10 år, utvisades till Kosovo: ”Jag vill inte vara här”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen hade varit i Sverige i över åtta år men i april förra året utvisades de från Åtvidaberg till Kosovo. Tillsammans med sina ombud och vänner här i landet har de fört en kamp mot Migrationsverket för att få komma tillbaka. Nu har kanske ett hopp tänts eftersom hennes arbetsgivare, sedan över tre år, anses vara så ekonomiskt stabil att mamman Vlora kan få fortsätta att jobba om hon återvänder till Sverige.

Den utvisade Vlora Sylas ombud i Åtvidaberg, förre riksdagsledamoten Carl G Nilsson (M), ringer ofta upp familjen i Kosovo där de har suttit i en lägenhet sen april förra året. När SVT var på plats i Åtvidaberg pratade man med varandra via video och röstsamtal.

– Det är jobbigt för mig och för barnen är det jättejobbigt. De är hemma bara och är inte i skolan, säger mamman Vlora Syla.

Åtvidabergsfamiljen utvisas
Vloras arbetsgivare Kenneth Axelsson och familjens ombud Carl G Nilsson pratar med Marigona Syla. Foto: SVT

Distansundervisning från Åtvidaberg

Barnen, tio och tolv år gamla, kan bara prata svenska och har ändå försökt att gå i skola i Kosovo där man bara talar albanska.

– Det var inte bra, för de slår barn och jag vill aldrig vara kvar här, säger 10-åriga Marigona Syla.

Barnens tidigare skola i Åtvidaberg hjälper till med distansundervisning.

– Dels har man fått ner en hel del böcker och liknande, men även undervisning via nätet. Så det här året som gått har inte varit helt förlorat för barnen, säger Vloras arbetsgivare Kenneth Axelsson.

Vlora Syla och hennes barn på Skavsta flygplats vid utvisningen i april 2018. Foto: Kjell Lundström

Godkänd arbetsgivare       

Vlora har fortfarande sin fasta anställning kvar som städledare hos ett företag  i Åtvidaberg.

– Ja Vlora har kvar sitt skåp med arbetskläder och skor för städuppdrag med mera. Jag ser henne fortfarande som anställd och att hon nu betraktas som tjänstledig, säger Vloras arbetsgivare Kenneth Axelsson.

Det var den sjätte april förra året som familjen kastades ut ur Sverige efter nära nio år här i landet. Detta på grund av att familjen inte åtlydde ett utvisningsbeslut 2011. Men nu har ett visst hopp tänts. Migrationsverket har tidigare inte ansett att Vlora har ett jobb att komma tillbaka till och inte godkänt hennes arbetsgivare, men nu har man ändrat sig.

– Nu är vi godkända och då är den delen positiv. Nu är det återreseförbudet som ligger som en våt filt över familjen, säger Kenneth Axelsson.

Se i klippet ovan när 10-åriga Marigona Syla berättar om sin situation i Kosovo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidabergsfamiljen utvisas

Mer i ämnet