Foto: Veronica Gardell, SVT

Nytt värmerekord i Visby förra året

Uppdaterad
Publicerad

Temperaturen låg över det normala i hela landet 2019. I Visby sattes nytt värmerekord när det gäller medeltemperatur för året med 8,7 grader.

Gotland hävdar sig väl även gällande antal soltimmar: Hoburg vann solligan för hela landet med 2 342 soltimmar i fjol.

SMHI rapporterar att temperaturen låg över det normala i hela landet. Framför allt i de södra delarna. I Sveriges nordligare områden var temperaturerna mer normala.

Gotland

– I det stora hela var det ett ganska odramatiskt år, särskilt jämfört med torkan och skogsbränderna 2018, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI, till Nyhetsbyrån Siren.

Temperaturöverskott

Statisktiken som SMHI presenterar är preliminär och gäller ett hundratal mätstationer som har långa mätserier. Södra och mellersta Sverige hade generellt ett temperaturöverskott på 1,5 till 2,5 grader över det normala.

Enligt Sverker Hellström kan externa faktorer som solens aktivitet eller El Niño-effekten inte förklara att 2019 blev så varmt. SMHI anser att klimatet blir varmare är fastslaget, men betonar att det är svårt att skilja från naturliga och slumpvisa variationer när det handlar om enskilda år.

El Niño

El Niño (i USA även känd som El Niño – Southern Oscillation, ’El Niño – sydlig oscillation’ (ENSO)) är ett återkommande kombinerat klimat- och hydrologiskt fenomen i Indiska oceanen och Stilla havet. Det uppträder oftast vart tredje till femte år men det finns historiska undantag på intervaller mellan vartannat år till vart sjunde år, strax efter jul, och kan hålla i sig runt 12 till 17 månader men ibland längre eller kortare beroende på styrkan. De senaste 15 åren har intervallen dock blivit kortare.

Namnet El Niño är spanska för ”pojken” och syftar på Jesusbarnet, som föddes vid juletid, och julen är den tid då El Niño brukar starta. El Niño är ett av de kraftfullaste naturfenomen som existerar och påverkar stora delar av världen. I Indiska oceanen och Atlanten finns liknande fenomen som dock är mindre kraftfulla. Det finns tecken som tyder på att El Niño har ett inflytande även över dessa. Under El Niño-perioder stiger också jordens medeltemperatur.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet