Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oroligt bland idrottsklubbarna Foto: SVT

Oroligt läge för idrottsklubbar i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin orsakar stora problem för idrottsrörelsen. I Östergötland oroar sig många klubbar för ekonomin – och att tappa många ungdomar.

– Det är mycket oro, precis som i hela samhället, och något vi inom idrotten aldrig varit med om tidigare. Alla föreningar har tvingats modifiera sina verksamheter i någon form. Det finns också en ekonomisk oro som kan skada idrottsrörelsen mycket på sikt om vi inte får ännu mer stöd, säger Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef på RF SISU Östergötland (tidigare Östergötlands idrottsförbund).

Hon menar att många föreningar är oroliga för att inte få in den sponsring de behöver, eller att man har haft åtagande som nu måste ställas in som belastar ekonomin – eller för den delen inte ger budgeterade intäkter.

”Vi behöver ett starkt civilsamhälle”

I Östergötland finns det gott om sådana exempel. Linköpings innebandyklubb skulle hållt sin årliga cup, Floorball Games, i april där en stor del av ungdomssektionens intäkter tjänas in.

IFK Norrköping och Linköpings HC har fått ställa in både träningar, matcher och påsklovscamper samt har valt att pausa sina säsonger.

– Det kanske är nu mer än någonsin vi behöver ett starkt civilsamhälle och då behöver man röra på sig både för folkhälsan och för glädjen och att ha roligt i all den här oron. När den här värsta krisen är över måste man agera, precis som inom näringslivet, för det kommer vara föreningar som inte överlever, säger Lönnqvist.

”Kan vara svåra att vinna tillbaka”

Den svenska idrottsrörelsen ser redan nu en negativ trend där allt fler barn- och ungdomar slutar idrotta helt i tidig ålder – något som Corona-restriktionerna nu befaras bidra till än mer.

– Det är klart att det är en risk när idrottsverksamheten inte pågår som vanligt att man tappar kontakten med kompisarna inom idrotten, vanan och rutinerna. De ungdomarna kan vara svåra att vinna tillbaka igen, säger Kristin Lönnqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet