Foto: Lovisa Gelin/SVT

Östergötland hårt drabbat sett till folkmängd

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland är det län som är näst värst drabbat av coronapandemin om man ser till folkmängd.

Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten har Östergötland under torsdagen 110,4 fall per 100 000 invånare. Bara Sörmland har fler med 112,6 sjukdomsfall per invånare. Båda regionerna ligger förnärvarande högre än Stockholm.  Och under torsdagsförmiddagen låg Östergötland till och med i topp, sett till folkmängd.

– En av anledningarna kan vara att vi, från de initiala fallen, kunde härleda det till människor som varit utomlands i Italien och därefter sett en samhällsspridning. En annan förklaring kan vara närheten och pendlingen till både Stockholm och Sörmland, säger Rickard Lundin, sjukvårdsledare vid regionala sjukhusledningen i Region Östergötland.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Ingen storm i Östergötland

Under torsdagen ökade antalet smittade och ytterligare två personer har dött till följd av coronaviruset. I Stockholm pratar man om att ”stormen” är där. Men enligt Rickard Lundin är utvecklingen i Östergötland väntad.

– Vi har fortfarande en förväntad händelseutveckling. Vi har med det här i vår plan och tar höjd för de behoven som vi ser komma, säger Rickard Lundin.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet