Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, deltog vid dagens presskonferens. Tonläget var ödesmättat under presskonferensen. Se mer i klippet. Foto: SVT/TT

Personlig lockdown – inga lättnader gäller i länet

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland hade under fredagen en presskonferens med anledning av det tidigare beskedet att gå in i personlig lockdown. Det nya beskedet innebär att inga av Folkhälsomyndighetens lättnader kommer gälla i Östergötland.

– Folkhälsomyndighetens besked om lättnader för lagidrotter för barn födda 02 eller senare kommer inte gälla i Östergötland under två veckor framöver. Personlig lockdown innebär också att lättnader för vaccinerade inte heller gäller i Östergötland. Det gäller även de som har haft covid -19, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.

Allvarlig situation

Under presskonferensen påtalades det återigen hur pass allvarligt situationen i länet är just nu.

– Läget i Östergötland är mycket allvarligt. Det är fortsatt mycket hög smittspridning och trycket på våra tre sjukhus är mycket högt, säger Kaisa Karro (S), regionråd.

Pågår i två veckor

Under fredagen vårdas 135 patienter för covid-19. 20 av dem inom intensivvården eftersom de inte har möjlighet att andas själva. Fem östgötar vårdas idag på sjukhus i andra län för att klara trycket.

– Med anledning av läget uppmanar vi nu samtliga östgötar till en personlig lockdown och att man bör stänga ned så mycket som möjligt av ens vanliga personliga liv, säger Kaisa Karro.

Den personliga lockdownen gäller från idag, 30 april, och två veckor framåt.

Se mer från presskonferensen i klippet ovan.

• Träffa inga andra än dem du bor med under din sociala del av livet.

• Stanna hemma vid minsta symptom som kan vara covid-19.

• Arbeta hemifrån om du kan.

• Håll det fysiska avståndet på minst två meter. Det gäller även utomhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet